Gde smo » Kontakt * Contact

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 696

1922 - Osnivanje
Daleke, 1922 godine (6 juna) osnovan je prvi veslački klub u Beogradu pod imenom VK "Beograd". Klub se nalazio na lokaciji restorana "šest topola", na keju sadašnjeg Beogradskog sajma. Prvi predsednik je bio gospodin Stavra Tripković, a članovi uprave kluba bili su ugledni fabrikanti  i vlasnici firmi. Klub je od osnivanja bio pod zaštitom kraljice Marije.

Umesto predgovora" PDF

Knjiga "Vremeplov" PDF

 

Rumunska princeza Marija, kći rumunskog kralja Ferdinanda, bila je jedna od najlepših i najobrazovanijih princeza tadašnje Evrope. 
Dok se brodom približavala Beogradu, gde je čekalo venčanje za Kralja Aleksandra, princezu Mariju dočekali su na vodi veslači našeg kluba, tadašnjeg VK Beograd. Tako je uspostavljena veza koja traje do danas uprkos turbulentnim i tragičnim vremenima: Kraljica Marija postala je pokroviteljka Kluba  a tu tradiciju, posle mnogo godina, nastavio je njen unuk NjKV Aleksandar II Karađorđević. 
Kraljica Marija ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i srcima: Otvarala je škole, bolnice, pomagala obrazovanje siromašnih đaka, potpisala je Povelju o pravima deteta, bila pokroviteljka Kola srpskih sestara, Crvenog krsta a svojim ličnim sredstvima pomogla je zidanje Dečje klinike u Tiršovoj ulici i Instituta za onkologiju. 

Na donjem špicu Ade Ciganlije, 26 avgusta 1935 godine počinje da se gradi nova zgrada kluba gde će se klub preseliti na novu lokaciju. Izgradnja je završena 1936 godine i bila je najlepša zgrada ove vrste na Balkanu. Značajna nabavka čamaca izvršena je 1931 godine kada je kupljeno 7 novih čamaca. Prilikom savezničkog bombardovanja 1944 godine, teško je oštećen prednji levi deo zgrade i tom prilikom su uništeni svi čamci i oprema. Tadašnji Sekretar kluba seća se da mu je, odmah posle rata, čuvar veslačkog društva "Beograd" Pavle Mart rekao: "Bomba je pala i prepolovila zgradu. Čamci koji su bili blizu nje razleteli su se u paramparčad, ni ljuske nije ostalo od njih . . ." 

1945 - Klub nakon II svetskog rata
Osnivanjem Sportskog društva Crvena Zvezda, 04. marta 1945 godine, okupljaju se predratni veslači i ostali članovi VK "Beograd", kada on postaje sekcija Sportskog društva, a kasnije dobija i status kluba. Celokupno veslačko društvo je dobrovoljno, u toku prvog posleratnog leta, prionulo na posao da se zgrada obnovi i naprave čamci. Zagrepčani su prvi priskočili u pomoć beogradskim veslačima i poslali jedan četverac i jedan osmerac svojim drugovima iz Zvezde. Već u septembru 1945 mogli su da počnu prvi treninzi. Konačan popravak zgrade je završen 1946 godine. 
Prve veslače članove bivšeg VK "Beograd" i sportskog bob kluba kao i nove sportiste obučavali su Sveta Drenovac, Sima Putnik i Bogdan Sirotanović...
Od 1947, pošto je izvršeno spajanje veslačke sekcije sa Studentom, dolazi do naglog razvoja takmičarskog veslanja u Zvezdi. Nedostatak čamaca bio je donekle ublažen neočekivanom pošiljkom iz Švajcarske, gde je Sima Putnik, radeći tamo na državnim poslovima, uspeo da izdejstvuje od Ciriha po jedan osmerac, četverac sa i bez kormilara, skif i dublskul i pošalje Zvezdi. Putnik je bio dugogodišnji predsednik veslačkog kluba, pored Mileta Petrovića i Svete Drenovca i jedan od najznačajnijih što će klub postati čvrst, stabilan i veliki veslački kolektiv. 

Prvi rezultati došli su 1947 godine, kada je Zvezdin osmerac u sastavu: Bogdan Sirotanović, Slobodan Jovanović, Sveta Drenovac, Vladeta Ristić, Milutin Kopša, Miodrag Petrović, Slobodan Nović, Miloš Vodopivec, sa kormilarom Predragom Sarićem, osvojio prvo prvenstvo države za Zvezdu. Tada se afirmisao i četverac sa kormilarom. Godinu dana kasnije šestorica iz osmerca sa članovima dubla Petrovečkim i Korošcem učestvuju na Olimpijskim igrama u Londonu 1948 godine.

Najviši uspon rezultata naših veslača obuhvatio je dva perioda i to 1948-1953 i 1965-1980. U prvom zlatnom periodu, naši veslači naročito dominiraju na prvenstvima Jugoslavije i velikim međunarodnim takmičenjima. Dragutin Petrovečki u skifu osvaja tri uzastopna prvenstva 1949, 1950 i 1951 godine. Dvojac bez kormilara (naša najuspešnija takmičarska disciplina) osvaja prvenstva 1950, 1953, 1954, 1955 (tri titule za redom osvaja posada Vladimir Petronić i Aleksandar Otović), a četverac sa kormirlarom 1950. 

1950 - 1953 
Dvojac sa kormilarom 1950, 1951 i 1953, četverac bez kormilara i osmerac 1947, a dubl skul osvaja prvenstvo 1950 godine. Najveći uspeh Crvena Zvezda postiže ipak 1950. godine kada osvaja ekipni šampionat Jugoslavije pobedom u svim kategorijama, izuzev u ženskoj konkurenciji. U to vreme velikog uspona našeg kluba, klub vode najuspešniji treneri: Hugo Borman, Bogdan Sirotanović, Josip Hajzer, Dušan Radaković - Lika i Dušan Đorđević. Sledećih godina dolazi do značajnih promena u sastavu takmičara, tako da Zvezda 1951/52 ima manje uspeha, ali 1953 na državnom prvenstvu osvaja četiri titule. Na međunarodnim takmičenjima svakako treba izdvojiti uspehe na PE u Kopenhagenu 1953 godine kada u dubl skulu Dragutin Petrovečki i Milan Korošec osvajaju bronzanu medalju, prvu i jedinu na velikim takmičenjima.

1956 - 1958
Posle prestanka veslanja proslavljene generacije, dolazi do pada rezultata u najvišoj seniorskoj kategoriji. Najveće teškoće veslači su imali između 1958 i 1965 godine, kada je osvojen najmanji broj trofeja a materijalni položaj kluba bio najteži. Godine 1962, posle nastupa na I Svetskom prvenstvu u Lucernu, sa odsluženja vojnog roka u klub dolazi Krunoslav Janković koji već 1963. godine na Prvenstvu Jugoslavije u Šibeniku (sa Markom Đorđevićem) osvaja prvo mesto u dvojcu bez kormilara. Janković je jedini reprezentativac koji brani boje kluba na Prvenstvima Evrope 1964 u Amsterdamu i 1965 u Duizburgu u disciplini osmerac gde osvaja četvrto mesto. U to vreme treneri u klubu su: Bogdan Sirotanović, Slavko Ivančević, Milan Mart i Dragan Velikić. Prvu titulu u skifu (posle Petrovečkog) osvaja Božur Grujić na prvenstvu Jugoslavije u Jajcu 1956.godine.

1964-1971
Trener je Milan Mart. Bogdan Sirotanović prestaje sa radom 1963, Slavko Ivančević 1964, a Milan Mart odlazi za trenera u Grčku i klub zapošljava profesionalnog trenera Miodraga Filipovića, a kasnije i drugog profesionalca Čedu Mladenovića. Krunoslav Janković postaje honorarni trener kluba u jesen 1965 godine, a profesionalno se angažuje od novembra 1970 godine, kada počinje novi uspon rezulatata kluba. Klub stvara jaku upravu od najistaknutijih sportskih radnika (S. Putnik, M. Petrović, M. Kojić, M. Stefanović, S. Drenovac, R. Miletić, V. Petronić, A. Otović, B. Perić, ...). Zvezda je prebrodila krizu upornim i sistemstski radom, angažujući mlađe i sposobne. To opet dovodi od izvanrednih rezulatata u sedamdesetim godinama koji se održavaju na veoma visokom nivou gotovo deceniju i po. 

Počinje se sa najmlađima, juniorima sa visokim pretenzijama. Državni prvaci u dubl skulu u Mariboru 1965 za podmladak postaju Miodrag Žiža i Stojan Stojanović. Prvu seniorsku titulu prvaka Jugoslavije osvajaju u dubl skulu Ivo Belamarić i Stojan Stojanović 1968 godine. Branimir Leković u skifu (izradjen specijalno po njegovim merama u klupskoj radionici od majstora Juliusa Beljana) osvaja srebrnu medalju u skifu na Prvenstvu Jugoslavije 1971, a u kombinaciji sa Mladenom Marinovićem (VK Mornar) nastupa na juniorskom prvenstvu sveta na Bledu od 28-31. jula 1971 godine i osvaja 11 mesto. Dve godine kasnije '73. u Zatonu kod Šibenika, Branimir Leković i Mladen Marinović, postaće državni prvaci. 

1972-1977
Nastavljajući tradiciju najuspešnije discipline DVOJAC BEZ KORMILARA, prvu titulu posle 1963 osvajaju Vladimir Tomić i Zoran Vidaković na prvenstvu u Beogradu 1972 godine (bili su i vicešampioni 1973 godine). U disciplini dubl skul, seniorke Verica Stepanov i Vesna Miletić osvajaju prvenstvo Jugoslavije u Beogradu 1974. godine. Paralelno sa usponom muških posada u klubu se okuplja veliki broj devojaka. Osvajaju se titule prvaka i nastupi za reprezentaciju. Najviše titula osvaja u skifu Gordana Dimić, kasnije Dragana Pušonjić. Gordana Dimić i Zdenka Dautović osvajaju bronzanu medalju na Balkanskom šampionatu u Sofiji. Biljana Mišljenović i Gordana Dimić pobeđuju u dublu na Prvenstvu Jugoslavije.

U dvojcu bez kormilara, prvakinje države postaju Dragana Pušonjić i Ljiljana Milić. Njih dve nastupaju i na juniorskom svetskom prvenstvu u Sofiji. Prvenstvo države dva puta osvaja i četverac sa kormilarom.

U klubu se angažuju mladi treneri Gradimir Ojdanić, Vladimir Tomić i Mladen Marinović za koje se vezuju neki novi klinci. Zvezda krece u osvajanje svetskog veslačkog vrha '76, kada 16-to godišnjaci M. Mišljenović, O. Tošić, U. Janjić, M. Stojanović u 4x osvajaju XII mesto, a godinu dana stariji Slobodan Svrdlan, Uglješa Janjić sa korm. Sašom Mimićem VI mesto. Stvara se najači klupski osmerac koji pored titule prvaka Jugoslavije, Kupa Mediterana, pobeđuje i na regati u Brnu, te odlazi na Svetsko prvenstvo u Tampereu (Finska) 1977, gde u foto finiš trci gubi medalju i osvaja peto mesto. Članovi ovog osmerca su bili: Slobodan Svrdlan, Sergej Jovanović, Dušan Kovačević, Predrag Jošić, Milan Arežina, Ozren Tošić, Milan Stojanović, Miša Mišljenović i kormilar Saša Mimić.

1978-2000
Godine 1978, Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva. Crvena Zvezda se povinuje odluci VSJ i "rastura" svoj osmerac, te sa svojim veslačima nastupa u četvercu skul (M. Mišljenović, M. Stojanović, M. Arežina i O. Tošić), koji stiže četvrti i gubi medalju za 28 stotinki, a kombinovani osmerac sa VK "Mladost" iz Zagreba stiže peti (Z. Kostić, B. Subotić, D. Despotović, D. Kovačević i kormilar S. Mimić). 

Kupuju se novi najsavremeniji čamci i veslaona za zimski period i ergometri. Zvezda blista kako na domaćim prvenstvima tako i na svetskim takmičenjima. Osvajanjem IV mesta na SP '79 kao i VI mesto na Olimpijadi '80 cini Milana Arežinu najuspešnijim veslačem ovog perioda. Pored njega tu su i Jovanović, Đorđević, Krstić, Kovačević, korm. Mimić, kao i iz nesto mlađe generacije D. Mitrović, M. Milakov, D. Ulemek, D. Bićanin ... Najuspešnija veslačica Crvene Zvezde je Ružica Karajović, pored niza titula prvakinje u skifu osvaja i srebrnu medalju na Svetskom Prvenstvu, dok Elvira i Gabrijela Markuš (sestre bliznakinje) na SP senora B '96 prolaze IV kroz cilj.

Posle tih zlatnih 70-tih klupski potencijal polako opada, ostajemo bez uprave, bez sportskih radnika i seniorskih veslača. Uslediće celokupna reorganizacija kluba. Još jednom Zvezda mora početi od početka i to od najmlađih. Na Juniorskom Svetskom Prvenstvu 2000. Zvezdin dvojac sa (N. Nedeljković, D. Nikolić, korm. Jovanović) osvaja bronzu. Nove generacije dolaze i to uspešne, u to verujemo.

Najnovije vesti

Uspesi postignuti u protekloj sezoni

27 oktobar 2017
Uspesi postignuti u protekloj sezoni

Pred sam početak pripremnog perioda za predstojeću sezonu osvrnućemo se na uspehe postignute u protekloj godini. Veslački klub Crvena zvezda – Beograd je matični klub uspešnih reprezentativaca, državnih prvaka i...

Veslačice i veslači Crvene zvezde šampioni štafete na ergometrima

27 novembar 2017
Veslačice i veslači Crvene zvezde šampioni štafete na ergometrima

Dvostruka pobeda Crvene zvezde u beogradskom derbiju štafeta 4x500 m. Svaka čast Nina, Ivo, Mašo, Jovana! Svaka čast Aleksa, Slavko, Veljko, Dušane!  Ulepšali ste nam ovaj dan! Pokazali ste kao...

Dule Slavnić na kalendaru SD Crvena zvezda!

30 decembar 2017

  View the embedded image gallery online at: http://vkczvezda.rs/index.php/o-nama/vremeplov#sigFreeId6755e22f41

Usvojen kalendar takmičenja za narednu godinu

07 januar 2018

IO VSS je usvojio kalendar takmičenja za 2018, predlog promene organizacije Prvenstva Srbije u 2018. godini, sa terminima i disciplinama, predlog rangiranja klubova i proglašenja klupskog pobednika Prvenstva Srbije i...

Promene u svetskom veslanju

08 januar 2018

FISA je prihvatajući sugestiju MOK za 2020. godinu izjednačila broj muških i ženskih disciplina, a broj disciplina lakog veslanja svela samo na dubl skul za lake veslače, a veliko je...

Plan rada reprezentativnih selekcija za 2018. godinu

08 januar 2018

IO VSS je usvojio planove rada reprezentativnih selekcija za 2018, u skladu sa predlogom Sportske komisije VSS.  Plan izbora seniorskih A posada za reprezentaciju u 2018. godini  Plan izbora posada...

Godišnja članarina

09 januar 2018
Godišnja članarina

Dragi članovi, Pozivamo vas da uplatite godišnje članstvo za 2018. godinu, i to: Za takmičare i za sve koji plaćaju mesečne članarine 1.500 dinara Za sve članove koji ne plaćaju...

Prvi triatlon za kadetkinje i kadete

18 januar 2018
Prvi triatlon za kadetkinje i kadete

Takmičili su se kadeti i kadetkinje iz 7 klubova, a discipline u kojima su učestvovali su 2.5km veslanje na ergometru, 5km vožnja bicikla na watt-bike-u i 3km trčanja. Videli smo...

Visinske pripreme na Goliji

26 januar 2018
Visinske pripreme na Goliji

Pioniri i kadeti će u naredne dve nedelje obaviti visinske pripreme u skladu sa planom trenera Miloša Tomića i Igora Lončara. Veslači pokazuju visok nivo zalaganja i odradjuju treninge na...

Zimski kamp BEOGRAD - Ada

13 februar 2018
Zimski kamp BEOGRAD - Ada

Dečaci i devojčice, od 2003. do 2007. godišta, su iskoristili raspust u Veslačkom kampu u VK Crvena zvezda na Adi Ciganliji. Nastavljamo sa treninzima: svakog ponedeljka i četvrtka u 10.45h i...

Nove strunjače za Klub

16 februar 2018
Nove strunjače za Klub

Zahvaljujemo našim prijateljima Ribiću i Maričiću – napravili ste razliku! Gdin Vladimir Ribić i Gdin Darko Maričić poklonili su Klubu 15 novih strunjača! Poklon je stigao u pravom trenutku jer...

Prvo zvanično veslačko takmičenje u 2018!

22 februar 2018
Prvo zvanično veslačko takmičenje u 2018!

Na Prvenstvu Srbije u veslanju na ergometrima 2018. Godine, veslači i veslačice Crvene zvezde, osvojili su najviše šampionskih titula!  Ukupno 5 titula šampiona Srbije, 4 vicešampionske titule i dve bronzane...

Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

02 mart 2018
Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

U tradicionalnom izboru najboljih pojedinaca i klubova u protekloj godini, SD Crvena zvezda i Zvezdina revija su za akciju godine proglasili "Veslaj za svoju školu" Beogradska hronika i VK Crvena...

Ispravili smo nepravdu :)

03 mart 2018

💪🏽😁🥉🥉 Našim pionirima Nemanji Graovcu i Viktoru Popoviću danas su uručene bronzane medalje koje su svojim sjajnim nastupom osvojili na prvenstvu države u ergometrima prošlog vikenda. Nemanja i Viktor su...

Nova donacija

07 mart 2018
Nova donacija

Zahvaljujemo našem prijatelju Slobodanu Petroviću – napravio je razliku! Gdin Slobodan Petrović dao je 500.000 RSD donaciju za opremu! Posetite našu stranu: Donatori i donacije :) Pozivamo sve roditelje i prijatelje Kluba...

Fotografija dana na row2k

08 mart 2018

Eminentni veslački sajt row2k.com objavio je fotografiju naše veslačice Ive Lazić kao sliku dana. Momenat je ovekovečio... Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Wednesday, 7 March 2018

Veslački zimski kamp KOTOR

13 mart 2018
Veslački zimski kamp KOTOR

I ove godine naši se veslači pripremaju u bokokotorskom zalivu. Zimski kamp je organizovan u dve grupe - od 2. do 12. februara i od 2. do 12. marta. Kako smo se...

Testiranja kandidata reprezentativnih selekcija

16 mart 2018
Testiranja kandidata reprezentativnih selekcija

U skladu sa Planom izbora reprezentativnih posada u muškoj i ženskoj konkurenciji, testiranje kandidata za sve reprezentativne selekcije će se održati u periodu od 30.marta do 1.aprila 2018.godine. Testiranje će...

Dok veje sneg ...

20 mart 2018
Dok veje sneg ...

Veslanje je sport za celu sezonu Naš reprezentativac Dušan Slavnić, trening na Adi, 19. mart 2018.