Gde smo » Kontakt * Contact

2 days until:
Evropsko prvenstvo za juniore (26.05)

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 696
Veslanje je pojedinačni i ekipni sport na vodi, u kojem pojedinac ili više njih koji se nalaze u čamcu pokreću čamac u kojem sede snagom svojih mišića preko poluga koja se zovu veslima. Vesla su dugačke poluge koja na jednom kraju imaju rukohvat, dok drugi kraj koji je širi i pljosnatiji (lopata) ulazi u vodu. Veslačka takmičenja zovu se regate. Veslanje je standardni olimpijski sport, a vrlo je popularan i kao akademski sport, posebno raširen na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Veslanje je poznato još od najstarijih vremena. Kinezi su prvi upotrebljavali duge čamce na rekama i jezerima, a Grci su priređivali veslačka takmičenja još na Panatenejskim i Istmijskim igrama. Prva zabelžena veslačka takmičenja su održana još 1315. godine u Veneciji. Kao sport veslanje se pojavilo u Engleskoj u XVIII veku. Prva trka „šesteraca.“ održana je u Londonu 1715.

Moderni veslački sport nastao je u gradiću Henliju na Temzi nedaleko od Londona. Prva henlijevska veslačka regata održana je 1826. Najpoznatija veslačka regata, ona između univerziteta Oksford i Kembridž počinje svoju istoriju 1829. godine i traje sve do danas.

Međunarodna veslačka federacija FISA (Fédéeration Internationale des Sociétés d‘Aviron) osnovana je u Torinu 1892., a već 1893. održano je Prvo Evropsko prvenstvo, koje od tada održava svake godine.. Žene su se priključile od 1954.

Od 1962. u nepravilnim razmacima održava se i prvenstvo sveta. za muške, od 1974. i za žene.

Veslanje nije bilo na programu prvih Olimpijskih igara 1896. ali već u Parizu 1900. je uvršteno u program i od tada je prisutno na svim dosadašnjim letnjim igrama u muškoj, a od 1976. i u ženskoj konkurenciji.

Veslački čamci su često menjali oblik i konstrukciju. Tako su npr. prva pomična sedišta u čamcu koja su upotrebljena 1896. izazvala velike promene u tehnici veslanja. Postoje dve vrste čamaca i predstavljaju dve veslačke forme: rimen i skul. U rimenu, svaki veslač vesla jednim veslom (dužine oko 3,8 metara), dok u skulu vesla sa dva vesla (svako dužine oko 3 metra. Na engleskom se za čamac često upotrebljava izraz shell (školjka, ljuska, kostur ) i to zbog toga jer mu je oplata često tanka svega nekoliko milimetara da bi se postigla što manja težina. Ovi čamci su i vrlo dugi i dok su oni takmičarski često uski koliko je kod to moguće, čamci za trening ili rekreaciju mogu biti i nešto širi.

Svaki je veslač leđima okrenut smeru kretanja čamca i sila se proizvodi sinhronizovanim kretanjem veslačevih nogu, trupa i ruku preko vesla na vodu. Veslač sedi na pokretnom sedištu koje se pomera na dve paralelne šine.

Svako veslo leži u „viljušci“ U-oblika pričvršćenoj na metalnoj osovini koja je napravljena od metalnih cevi i čvrsto je pričvršćena na trup čamca. Izuzetak su neki evropski rekreativni čamci kod kojih je viljuška direktno postavljena na valobran.

Tipovi veslačkih čamaca dalje su podeljeni prema broju veslača u njima.

Rimen čamci (svaki veslač jedno veslo)

Ovi čamci mogu imati kormilara - lice koje upravlja čamcem pomoću kormila i potstiče veslače.
Uz naziv čamca navedena je i oznaka (simbol) za svaki čamac kao i dimenzije.

    Dvojac s kormilarom, oznaka 2+. Dva rimen veslača i kormilar. Dvojci su dugi 12 metara i teški 30-tak kg.
    Dvojac bez kormilara, oznaka 2-. Dva rimen veslača bez kormilara.
    Četverac s kormilarom, oznaka 4+. Četiri rimen veslača i kormilar. Četverci su dugi 14 metara i teški 50-tak kg.
    Četverac bez kormilara, 4-. Četiri rimen veslača bez kormilara.
    Osmerac, 8+ Osam rimen veslača s kormilarom. Osmerac je dug oko 16 metara i težak oko 100 kg.

Upravljanje u čamcima bez kormilara (dvojac i četverac) je ostvarano preko kormila koje je sistemom sajli povezano za nogare jednog od veslača (nogari su uporište na kojem su pričvršćena veslačeva stopala ).

Skul čamci (svaki veslač dva vesla)

Samo retko ovi čamci imaju kormilara. Upravljanje se najčešće ostvaruje primenom veće sile na veslo s jedne strane čamca. Ruke se ukrštaju, najčešće leva iznad desne, tokom ciklusa zaveslaja, i najčešće je leva ispred desne u kretanju.

    Skif ili samac (1 X) Jedan veslač - skuler. Skif je dug oko 8 m i širok 30-tak cm. Takmičarski čamci mogu biti i lakši od 14 kg. Kraće i šire izrade se često vide kao skifovi za rekreaciju.
    Dubl skul (2X) Dva skulera. Većina dublova se mogu iskoristiti i kao dvojci bez, kormilara uz prepravku dela za rimen vesla. Ako se upotrebljava kao dvojac, obično se dodaje i kormilo. Postoje i verzije dublova za rekreaciju.
    Četverac skul (4X) Četiri skulera. Engleski izraz je često "Quad". Obično ima kormilo slično kao četverac bez kormilara, a uz prepravke za rimen vesla može se koristiti i kao četverac bez kormilara.
    Osmerac skul (8X) Osam skulera. Ovo je vrlo retka varijanta, iako se ubotrebljava u Velikoj Britaniji, prvenstveno u trkama mlađih kategorija, kod kojih nije dozvoljeno rimen veslanje.

Težinske kategorije

Prema telesnoj težini veslači se dele u dve težinske kategorije:
    teški veslači (heavyweight, HWT) i
    laki veslači (lightweight, LWT).

    Laki veslači (M LWT). Za posade lakih veslača, 72,5 kg je pojedinačni maksimum, dok prosek težine posade u čamcu ne sme biti veći od 70 kg.
    Lake veslačice (W LWT). Pojedinačni maksimum za veslačice je 59 kg, a prosek težine posade u čamcu ne sme preći 57 kg. U SAD-u, žene imaju samo pojedinačni maksimum, dok na prosek težine nema ograničenja.

Takmičarski čamac se obično proizvodi imajući u vidu težinsku kategoriju koja će ga koristiti. Sve do nedavno, na Olimpijskim igrama su bile zastupljene samo kategorije teških veslača, ali su od 1996. godine uvedene i dicipline za lake veslače, i to LM2x, LM4- i LW2x.
Olimpijske i neolimpijske discipline

Trenutno je u olimpijskom programu samo deo veslačkih disciplina. Razlog je potreba da se broj takmičara na Olimpijskim igrama drži u dogovorenim granicama.

Olimpijske discipline

        muški: M1x (skif), M2- (dvojac bez kormilara), M4- (četverac bez kormilara), M2x (dubul skul), M4H (četverac skul), M8+ (osmerac)
        žene: W1x (skif), W2- (dvojac bez kormilara), W2x (dubul skul), W4x (četverac skul), M8+ (osmerac)
        laki veslači: LM2x (laki dubul skul), LM4- (laki četverac bez kormilara)
        lake veslačice: LW2x (laki dubul skul)

Neolimpijske discipline (prisutne na Svetskim prvenstvima u veslanju ali ne i na Olimpijskim igrama)

        muški: M2+ (dvojac s kormilarom), M4+ (četverac s kormilarom)
        žene: W4- (četverac bez kormilara)
        laki veslači: LM1x (laki skif), LM2- (laki dvojac bez kormilara), LM4H (laki četverac skul ), LM8+ (laki osmerac)
        lake veslačice: LW1x (laki skif), LW4x (laki četverac skul)

Uobičajene dužine staze

Trke su odvojene po kategorijama: muški (M), žene (W), teški veslači (HWT) i laki veslači (LWT) itd. koje su zatim podeljene po disciplinama 8+, 4+, 1x, 2x itd. Na tipičnoj regati mogu se videti različite trke najavljene kao M8+, W8+, M4+ pa tako dalje do npr. M1x i W1x. Mogu postojati i odvojene trke lakih i teških veslača koje tada uključuju kontrolno vaganje lakih neko vreme pre starta. Postoje i podele po iskustvu (škola veslanja, takmičari), po uzrastu (pioniri, kadeti, juniori,seniori) Takođe na svetskim i evropskim takmičenjima postoje seniori do 23 godine( seniori B ili mlađi seniori).

Standardna (olimpijska) dužina staze je 2000 m (poželjno u pravcu) i najčešće ima šest čamaca koji se takmiče u odvojenim stazama koje mogu ali i ne moraju biti odvojene bovama. Prvi put su staze na nekom veslačkom takmičenju odvojene bovama na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu. Ta takmičenja se održavala na jezeru Albano, nedaleko od Rima, pa se tako u veslačkom žargonu uobičajeno da se otada svaka veslačka staza podeljena bovama naziva „Albano staza“. Veslačke trke traju od 5,5 do 8,5 minuta, zavisno od discipline, vremenskih uslova, toku vode te psihičkom stanju, iskustvu i fizičkoj spremnosti veslača. FISA prati i najbolja postignuta vremena (svetske rekorde u veslanju) na službenim takmičenjima na deonici od 2000 m.

Neke trke odvijaju se na stazi od 1000 m za starije takmičare (Mastres) i na 1.500 metara za mlađe kategorije. Startna procedura je opisana u sledećem poglavlju. Takođe, postoje tzv. meč trke sa samo po dva čamca sistemom eliminacije. Taj sistem se koristi na čuvenoj Henley Royal Regatta u Engleskoj.

Najnovije vesti

Uspesi postignuti u protekloj sezoni

27 oktobar 2017
Uspesi postignuti u protekloj sezoni

Pred sam početak pripremnog perioda za predstojeću sezonu osvrnućemo se na uspehe postignute u protekloj godini. Veslački klub Crvena zvezda – Beograd je matični klub uspešnih reprezentativaca, državnih prvaka i...

Veslačice i veslači Crvene zvezde šampioni štafete na ergometrima

27 novembar 2017
Veslačice i veslači Crvene zvezde šampioni štafete na ergometrima

Dvostruka pobeda Crvene zvezde u beogradskom derbiju štafeta 4x500 m. Svaka čast Nina, Ivo, Mašo, Jovana! Svaka čast Aleksa, Slavko, Veljko, Dušane!  Ulepšali ste nam ovaj dan! Pokazali ste kao...

Usvojen kalendar takmičenja za narednu godinu

07 januar 2018

IO VSS je usvojio kalendar takmičenja za 2018, predlog promene organizacije Prvenstva Srbije u 2018. godini, sa terminima i disciplinama, predlog rangiranja klubova i proglašenja klupskog pobednika Prvenstva Srbije i...

Promene u svetskom veslanju

08 januar 2018

FISA je prihvatajući sugestiju MOK za 2020. godinu izjednačila broj muških i ženskih disciplina, a broj disciplina lakog veslanja svela samo na dubl skul za lake veslače, a veliko je...

Plan rada reprezentativnih selekcija za 2018. godinu

08 januar 2018

IO VSS je usvojio planove rada reprezentativnih selekcija za 2018, u skladu sa predlogom Sportske komisije VSS.  Plan izbora seniorskih A posada za reprezentaciju u 2018. godini  Plan izbora posada...

Godišnja članarina

09 januar 2018
Godišnja članarina

Dragi članovi, Pozivamo vas da uplatite godišnje članstvo za 2018. godinu, i to: Za takmičare i za sve koji plaćaju mesečne članarine 1.500 dinara Za sve članove koji ne plaćaju...

Prvi triatlon za kadetkinje i kadete

18 januar 2018
Prvi triatlon za kadetkinje i kadete

Takmičili su se kadeti i kadetkinje iz 7 klubova, a discipline u kojima su učestvovali su 2.5km veslanje na ergometru, 5km vožnja bicikla na watt-bike-u i 3km trčanja. Videli smo...

Visinske pripreme na Goliji

26 januar 2018
Visinske pripreme na Goliji

Pioniri i kadeti će u naredne dve nedelje obaviti visinske pripreme u skladu sa planom trenera Miloša Tomića i Igora Lončara. Veslači pokazuju visok nivo zalaganja i odradjuju treninge na...

Zimski kamp BEOGRAD - Ada

13 februar 2018
Zimski kamp BEOGRAD - Ada

Dečaci i devojčice, od 2003. do 2007. godišta, su iskoristili raspust u Veslačkom kampu u VK Crvena zvezda na Adi Ciganliji. Nastavljamo sa treninzima: svakog ponedeljka i četvrtka u 10.45h i...

Nove strunjače za Klub

16 februar 2018
Nove strunjače za Klub

Zahvaljujemo našim prijateljima Ribiću i Maričiću – napravili ste razliku! Gdin Vladimir Ribić i Gdin Darko Maričić poklonili su Klubu 15 novih strunjača! Poklon je stigao u pravom trenutku jer...

Prvo zvanično veslačko takmičenje u 2018!

22 februar 2018
Prvo zvanično veslačko takmičenje u 2018!

Na Prvenstvu Srbije u veslanju na ergometrima 2018. Godine, veslači i veslačice Crvene zvezde, osvojili su najviše šampionskih titula!  Ukupno 5 titula šampiona Srbije, 4 vicešampionske titule i dve bronzane...

Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

02 mart 2018
Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

U tradicionalnom izboru najboljih pojedinaca i klubova u protekloj godini, SD Crvena zvezda i Zvezdina revija su za akciju godine proglasili "Veslaj za svoju školu" Beogradska hronika i VK Crvena...

Ispravili smo nepravdu :)

03 mart 2018

💪🏽😁🥉🥉Našim pionirima Nemanji Graovcu i Viktoru Popoviću danas su uručene bronzane medalje koje su svojim sjajnim nastupom osvojili na prvenstvu države u ergometrima prošlog vikenda. Nemanja i Viktor su inicijalno...

Nova donacija

07 mart 2018
Nova donacija

Zahvaljujemo našem prijatelju Slobodanu Petroviću – napravio je razliku! Gdin Slobodan Petrović dao je 500.000 RSD donaciju za opremu! Posetite našu stranu: Donatori i donacije :) Pozivamo sve roditelje i prijatelje Kluba...

Fotografija dana na row2k

08 mart 2018

Eminentni veslački sajt row2k.com objavio je fotografiju naše veslačice Ive Lazić kao sliku dana. Momenat je ovekovečio... Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Wednesday, 7 March 2018

Veslački zimski kamp KOTOR

14 mart 2018
Veslački zimski kamp KOTOR

I ove godine naši se veslači pripremaju u bokokotorskom zalivu. Zimski kamp je organizovan u dve grupe - od 2. do 12. februara i od 2. do 12. marta. Kako smo se...

Dok veje sneg ...

20 mart 2018
Dok veje sneg ...

Veslanje je sport za celu sezonu Naš reprezentativac Dušan Slavnić, trening na Adi, 19. mart 2018. 

Veslaj za svoju školu 2018

28 mart 2018
Veslaj za svoju školu 2018

Beogradska hronika i VK Crvena zvezda organizuju veslačku trku "Veslaj za svoju školu" od 16. do 20. aprila, u kojoj učestvuju maturanti svih beogradskih gimnazija. 30. marta je javno izvlacenje...

Testiranja kandidata reprezentativnih selekcija

01 april 2018
Testiranja kandidata reprezentativnih selekcija

ZVANIČNI REZULTATI Na prvom zvaničnom testiranju veslačkog saveza Srbije, veslači Crvene zvezde pokazali veliki kvalitet i odlične brzine! Dušan Slavnić je bio ubedljivo najbrži u konkurenciji mlađih seniora, Jovana Arsić...

Sedam medalja u Zagrebu!

17 april 2018
Sedam medalja u Zagrebu!

Veslači Crvene zvezde osvojili su sedam medalja na prestižnoj interacionalnoj regati "Croatia Open" i na najbolji mogući način otvorili veslačku sezonu 2018! Regata u Zagrebu bila je prva izborna regata...

Počela manifestacija "Veslaj za svoju školu"

17 april 2018

Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Wednesday, 18 April 2018 POČELO JE! Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Tuesday, 17 April 2018

Veslaj za svoju školu 2018

20 april 2018

Pobednici ovogodisnjeg takmicenja Veslaj za svoju skolu u saradnji sa Beogradskom hronikom. Cestitamo XIII gimnaziji!Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Tuesday, 24 April 2018 RTS Predstavlja danas u Savskom rukavcu...

I kolo Astra lige

29 april 2018

Tradicionalno prvi put :) Astra liga, klupsko takmičenje pionira i kadeta VK Crvena zvezda  

Izborna regata za svetski kup

02 maj 2018

U trci dublova koja je juče odrzana na savskom jezeru Dušan Slavnić i Pivač Vukašin su stigli drugi, sa vremenom 6m21sec.  S obzirom na to da ostvareno vreme ujedno prestavlja...

Prvomajski uspesi naših veslača

03 maj 2018
Prvomajski uspesi naših veslača

Na Prvenstvu Srbije u malim čamcima i Kupu Srbije veslački tim Crvene zvezde je postigao odlične rezultate. Zbog jakog vetra uslovi veslanja su bili jako teški, ali naš Klub i...

Prvih pet godina manifestacije "Najprovajder"

19 maj 2018
Prvih pet godina manifestacije "Najprovajder"

Veslački klub Crvena zvezda organizovao je na Adi Ciganliji peti po redu Kup provajdera - ekipnu pobedu i titulu Najprovajdera 2018. odneo je tim Orion Telekom. PRETHODNI NAJPROVAJDERI: 2014. godine Najprovajder...

Šampioni BIR-a!

21 maj 2018
Šampioni BIR-a!

VESLAČKI TIM CRVENE ZVEZDE JE EKIPNI ŠAMPION BEOGRADSKE INTERNACIONALNE REGATE! Našem Klubu je pripalo 10 zlatnih medalja, kao i pregršt srebrnih i bronzanih. Kadetski tim u muškoj i ženskoj konkurenciji...