Gde smo » Kontakt * Contact

17 days until:
Ergometrijadа/FINALE (01.12)

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 123

Veslanje je pojedinačni i ekipni sport na vodi, u kojem pojedinac ili više njih koji se nalaze u čamcu pokreću čamac u kojem sede snagom svojih mišića preko poluga koja se zovu veslima. Vesla su dugačke poluge koja na jednom kraju imaju rukohvat, dok drugi kraj koji je širi i pljosnatiji (lopata) ulazi u vodu. Veslačka takmičenja zovu se regate. Veslanje je standardni olimpijski sport, a vrlo je popularan i kao akademski sport, posebno raširen na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Veslanje je poznato još od najstarijih vremena. Kinezi su prvi upotrebljavali duge čamce na rekama i jezerima, a Grci su priređivali veslačka takmičenja još na Panatenejskim i Istmijskim igrama. Prva zabelžena veslačka takmičenja su održana još 1315. godine u Veneciji. Kao sport veslanje se pojavilo u Engleskoj u XVIII veku. Prva trka „šesteraca.“ održana je u Londonu 1715.

Moderni veslački sport nastao je u gradiću Henliju na Temzi nedaleko od Londona. Prva henlijevska veslačka regata održana je 1839. Najpoznatija veslačka regata, ona između univerziteta Oksford i Kembridž počinje svoju istoriju 1841. godine i traje sve do danas.

Međunarodna veslačka federacija FISA (Fédéeration Internationale des Sociétés d‘Aviron) osnovana je u Torinu 1892., a već 1893. održano je Prvo Evropsko prvenstvo, koje od tada održava svake godine.. Žene su se priključile od 1954.

Od 1962. u nepravilnim razmacima održava se i prvenstvo sveta. za muške, od 1974. i za žene.

Veslanje nije bilo na programu prvih Olimpijskih igara 1896. ali već u Parizu 1900. je uvršteno u program i od tada je prisutno na svim dosadašnjim letnjim igrama u muškoj, a od 1976. i u ženskoj konkurenciji.

Veslanje kao sport je u Srbiji takođe dugo prisutno, a prvi klub je osnovan u Zrenjaninu (tadašnji Veliki Bečkerek) 1883. godine.

Veslački čamci su često menjali oblik i konstrukciju. Tako su npr. prva pomična sedišta u čamcu koja su upotrebljena 1896. izazvala velike promene u tehnici veslanja. Postoje dve vrste čamaca i predstavljaju dve veslačke forme: rimen i skul. U rimenu, svaki veslač vesla jednim veslom (dužine oko 3,8 metara), dok u skulu vesla sa dva vesla (svako dužine oko 3 metra. Na engleskom se za čamac često upotrebljava izraz shell (školjka, ljuska, kostur ) i to zbog toga jer mu je oplata često tanka svega nekoliko milimetara da bi se postigla što manja težina. Ovi čamci su i vrlo dugi i dok su oni takmičarski često uski koliko je kod to moguće, čamci za trening ili rekreaciju mogu biti i nešto širi.

Svaki je veslač leđima okrenut smeru kretanja čamca i sila se proizvodi sinhronizovanim kretanjem veslačevih nogu, trupa i ruku preko vesla na vodu. Veslač sedi na pokretnom sedištu koje se pomera na dve paralelne šine.

Svako veslo leži u „viljušci“ U-oblika pričvršćenoj na metalnoj osovini koja je napravljena od metalnih cevi i čvrsto je pričvršćena na trup čamca. Izuzetak su neki evropski rekreativni čamci kod kojih je viljuška direktno postavljena na valobran.

Tipovi veslačkih čamaca dalje su podeljeni prema broju veslača u njima.

Rimen čamci (svaki veslač jedno veslo)

Ovi čamci mogu imati kormilara - lice koje upravlja čamcem pomoću kormila i potstiče veslače.
Uz naziv čamca navedena je i oznaka (simbol) za svaki čamac kao i dimenzije.

    Dvojac s kormilarom, oznaka 2+. Dva rimen veslača i kormilar. Dvojci su dugi 12 metara i teški 30-tak kg.
    Dvojac bez kormilara, oznaka 2-. Dva rimen veslača bez kormilara.
    Četverac s kormilarom, oznaka 4+. Četiri rimen veslača i kormilar. Četverci su dugi 14 metara i teški 50-tak kg.
    Četverac bez kormilara, 4-. Četiri rimen veslača bez kormilara.
    Osmerac, 8+ Osam rimen veslača s kormilarom. Osmerac je dug oko 16 metara i težak oko 100 kg.

Upravljanje u čamcima bez kormilara (dvojac i četverac) je ostvarano preko kormila koje je sistemom sajli povezano za nogare jednog od veslača (nogari su uporište na kojem su pričvršćena veslačeva stopala ).

Skul čamci (svaki veslač dva vesla)

Samo retko ovi čamci imaju kormilara. Upravljanje se najčešće ostvaruje primenom veće sile na veslo s jedne strane čamca. Ruke se ukrštaju, najčešće leva iznad desne, tokom ciklusa zaveslaja, i najčešće je leva ispred desne u kretanju.

    Skif ili samac (1 X) Jedan veslač - skuler. Skif je dug oko 8 m i širok 30-tak cm. Takmičarski čamci mogu biti i lakši od 14 kg. Kraće i šire izrade se često vide kao skifovi za rekreaciju.
    Dubl skul (2X) Dva skulera. Većina dublova se mogu iskoristiti i kao dvojci bez, kormilara uz prepravku dela za rimen vesla. Ako se upotrebljava kao dvojac, obično se dodaje i kormilo. Postoje i verzije dublova za rekreaciju.
    Četverac skul (4X) Četiri skulera. Engleski izraz je često "Quad". Obično ima kormilo slično kao četverac bez kormilara, a uz prepravke za rimen vesla može se koristiti i kao četverac bez kormilara.
    Osmerac skul (8X) Osam skulera. Ovo je vrlo retka varijanta, iako se ubotrebljava u Velikoj Britaniji, prvenstveno u trkama mlađih kategorija, kod kojih nije dozvoljeno rimen veslanje.

Težinske kategorije

Prema telesnoj težini veslači se dele u dve težinske kategorije:
    teški veslači (heavyweight, HWT) i
    laki veslači (lightweight, LWT).

    Laki veslači (M LWT). Za posade lakih veslača, 72,5 kg je pojedinačni maksimum, dok prosek težine posade u čamcu ne sme biti veći od 70 kg.
    Lake veslačice (W LWT). Pojedinačni maksimum za veslačice je 59 kg, a prosek težine posade u čamcu ne sme preći 57 kg. U SAD-u, žene imaju samo pojedinačni maksimum, dok na prosek težine nema ograničenja.

Takmičarski čamac se obično proizvodi imajući u vidu težinsku kategoriju koja će ga koristiti. Sve do nedavno, na Olimpijskim igrama su bile zastupljene samo kategorije teških veslača, ali su od 1996. godine uvedene i dicipline za lake veslače, i to LM2x, LM4- i LW2x.
Olimpijske i neolimpijske discipline

Trenutno je u olimpijskom programu samo deo veslačkih disciplina. Razlog je potreba da se broj takmičara na Olimpijskim igrama drži u dogovorenim granicama.

Olimpijske discipline

        muški: M1x (skif), M2- (dvojac bez kormilara), M4- (četverac bez kormilara), M2x (dubul skul), M4H (četverac skul), M8+ (osmerac)
        žene: W1x (skif), W2- (dvojac bez kormilara), W2x (dubul skul), W4x (četverac skul), M8+ (osmerac)
        laki veslači: LM2x (laki dubul skul), LM4- (laki četverac bez kormilara)
        lake veslačice: LW2x (laki dubul skul)

Neolimpijske discipline (prisutne na Svetskim prvenstvima u veslanju ali ne i na Olimpijskim igrama)

        muški: M2+ (dvojac s kormilarom), M4+ (četverac s kormilarom)
        žene: W4- (četverac bez kormilara)
        laki veslači: LM1x (laki skif), LM2- (laki dvojac bez kormilara), LM4H (laki četverac skul ), LM8+ (laki osmerac)
        lake veslačice: LW1x (laki skif), LW4x (laki četverac skul)

Uobičajene dužine staze

Trke su odvojene po kategorijama: muški (M), žene (W), teški veslači (HWT) i laki veslači (LWT) itd. koje su zatim podeljene po disciplinama 8+, 4+, 1x, 2x itd. Na tipičnoj regati mogu se videti različite trke najavljene kao M8+, W8+, M4+ pa tako dalje do npr. M1x i W1x. Mogu postojati i odvojene trke lakih i teških veslača koje tada uključuju kontrolno vaganje lakih neko vreme pre starta. Postoje i podele po iskustvu (škola veslanja, takmičari), po uzrastu (pioniri, kadeti, juniori,seniori) Takođe na svetskim i evropskim takmičenjima postoje seniori do 23 godine( seniori B ili mlađi seniori).

Standardna (olimpijska) dužina staze je 2000 m (poželjno u pravcu) i najčešće ima šest čamaca koji se takmiče u odvojenim stazama koje mogu ali i ne moraju biti odvojene bovama. Prvi put su staze na nekom veslačkom takmičenju odvojene bovama na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu. Ta takmičenja se održavala na jezeru Albano, nedaleko od Rima, pa se tako u veslačkom žargonu uobičajeno da se otada svaka veslačka staza podeljena bovama naziva „Albano staza“. Veslačke trke traju od 5,5 do 8,5 minuta, zavisno od discipline, vremenskih uslova, toku vode te psihičkom stanju, iskustvu i fizičkoj spremnosti veslača. FISA prati i najbolja postignuta vremena (svetske rekorde u veslanju) na službenim takmičenjima na deonici od 2000 m.

Neke trke odvijaju se na stazi od 1000 m za starije takmičare (Mastres) i na 1.500 metara za mlađe kategorije. Startna procedura je opisana u sledećem poglavlju. Takođe, postoje tzv. meč trke sa samo po dva čamca sistemom eliminacije. Taj sistem se koristi na čuvenoj Henley Royal Regatta u Engleskoj.

AKTUELNO

2018 Youth Coaches Conference

09 novembar 2018

Nasi treneri na svetskoj konferenciji trenera @miraclerowing @redstarrowing #worlrowing #youthcoachingconference2018...

Postani šampion

22 oktobar 2018

Upis je u toku! Vlada 063 269 410 i Pera...

Regata "Princ Stefan"

22 oktobar 2018
Regata "Princ Stefan"

Astra liga je klupska liga predviđena za članove Kluba od...

Zvezda na evropskoj nedelji...

19 oktobar 2018

Naši treneri Miloš Tomić i Igor Lončar pomagali su brojnim...

Youth Coaches Conference

18 oktobar 2018

Zvezdini treneri Miloš Čudić i Miloš Tomić će učestvovati na...

Novosadska daljinska regata 2018

14 oktobar 2018
Novosadska daljinska regata 2018

Na poslednjem zvaničnom takmičenju u ovoj sezoni, Daljinskoj regati održanoj...

U poseti pokrovitelju

02 oktobar 2018

Veslači, treneri, članovi i prijatelji Veslačkog kluba Crvena zvezda su...

Veslači Zvezde dobili veliko...

28 septembar 2018

"NAŠ ŠAMPION" Veslači Zvezde dobili veliko priznanje crveno-bele porodice Sportsko...

Čestitke

27 septembar 2018
Čestitke

ISTORIJSKI USPEH VESLAČA ZVEZDE

12 septembar 2018

Od pionira do seniora, crveno-beli "pokupili" prva mesta u Srbiji...

Crvena zvezda je ovogodišnji...

05 septembar 2018

To je ukupan rezultat Kupa Srbije 2018. u kom se,...

Čestitamo Dušanu Slavniću na...

02 septembar 2018

Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Sunday, 2 September 2018

Treće kolo Astra lige

28 avgust 2018

Trka galija početnika: 1.mesto: Oliver Babić, Ilija Čvorić, Jakov Ivanović,...

Balkan Rowing Championship 2018

27 avgust 2018
Balkan Rowing Championship 2018

Na prvenstvu Balkana u Bugarskom gradu Plovdivu, reprezentacija Srbije osvojila...

Naši veslači na Prvenstvu...

24 avgust 2018
Naši veslači na Prvenstvu Balkana 2018

Srpski veslački tim otputovao u Plovdiv na Prvenstvo Balkana 2018!...

Treća regata Astra lige

21 avgust 2018
Treća regata Astra lige

Treća regata Astra lige veslačkog kluba ,,Crvena Zvezda'' biće održana...

Besplatan letnji kamp BEOGRAD...

21 avgust 2018
Besplatan letnji kamp BEOGRAD - ADA

​Po treći put u ovoj veslačkoj sezoni veslački klub ,,Crvena...

Naše posade za međunarodna...

13 avgust 2018

Seniorska posada za nastup na Evropskom prvenstvu za seniore U23:...

Svetsko prvenstvo za juniore,...

13 avgust 2018
Svetsko prvenstvo za juniore, Račice, Češka

Na Svetskom juniorskom prvenstvu u veslanju, u Račicama (Češka), boje...

Exellence

03 avgust 2018

Danas su nasi veslaci prisustvovali prvom sastanku i predavanju OVEP-a...

Klupske vesti

03 avgust 2018

Veslači Crvene zvezde nastavljaju sa kontinuitetom nastupa na najvećim i...

Kontinuitet nastupa na najvećim...

03 avgust 2018

Milica Slijepčević i Dule Slavnić, Veslači Crvene zvezde nastavljaju sa...

Saradnja sa klubom Chiemsee...

02 avgust 2018

U okviru svoje ture do Crnog mora, veslači Chiemsee kluba...

Završne pripreme za izbornu...

02 avgust 2018

Zvezdinu kadetsku postavu /dubl skul Petar Šavrljugu, Aleksandar Grbić zatim...

Šampioni Srbije 2018!

Krštenje osmerca

Najnovije vesti

Godišnja članarina

09 januar 2018
Godišnja članarina

Dragi članovi, Pozivamo vas da uplatite godišnje članstvo za 2018. godinu, i to: Za takmičare i za sve koji plaćaju mesečne članarine 1.500 dinara Za sve članove koji ne plaćaju...

Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

02 mart 2018
Priznanje za "Veslaj za svoju školu"

U tradicionalnom izboru najboljih pojedinaca i klubova u protekloj godini, SD Crvena zvezda i Zvezdina revija su za akciju godine proglasili "Veslaj za svoju školu" Beogradska hronika i VK Crvena...

Sedam medalja u Zagrebu!

17 april 2018
Sedam medalja u Zagrebu!

Veslači Crvene zvezde osvojili su sedam medalja na prestižnoj interacionalnoj regati "Croatia Open" i na najbolji mogući način otvorili veslačku sezonu 2018! Regata u Zagrebu bila je prva izborna regata...

Šampioni BIR-a!

21 maj 2018
Šampioni BIR-a!

VESLAČKI TIM CRVENE ZVEZDE JE EKIPNI ŠAMPION BEOGRADSKE INTERNACIONALNE REGATE! Našem Klubu je pripalo 10 zlatnih medalja, kao i pregršt srebrnih i bronzanih. Kadetski tim u muškoj i ženskoj konkurenciji...

ZVEZDINI VESLAČI NA SVETSKOM KUPU

03 jun 2018
ZVEZDINI VESLAČI NA SVETSKOM KUPU

Jovana Arsić i Nataša Zarić su nastupale u dvojcu bez kormilara, 2- SW.  To je naša nova posada i vrlo su se ravnopravno trkale  sa većinom ekipa. U trci malog...

96 GODINA KLUBA

06 jun 2018
96 GODINA KLUBA

6. jun 1922. - 2018. Čestitamo svim članovim. 96. rođendan Kluba.  U subotu 9. juna (pomereno na 16.6 zbog najave lošeg vremena), od 9 do 12 časova, organizujemo ispred Kuba...

NAŠI VESLAČI NA PRVENSTVU FRANCUSKE

07 jun 2018
NAŠI VESLAČI NA PRVENSTVU FRANCUSKE

Višegodišnja saradnja našeg Kluba i Francuskog Kluba "ACBB" iz Pariza nastavlja se i ove godine. Naši najbolji veslači Seniori i juniori su otišli da veslaju za naš prijateljski klub iz Pariza...

63. internacionalna regata Bled 2018

18 jun 2018
63. internacionalna regata Bled 2018

Vukašin Pivač i Dušan Slavnić posle pobede u subotu trijumfovali i u nedeljnom finalu seniorskih dubl skulova na 63. internacionalnoj regati – Bled 2018. Zvezdin juniorski dubl skul potvrdio plasmansku...

Deseto mesto na svetu za Jovanu i Natašu

25 jun 2018
Deseto mesto na svetu za Jovanu i Natašu

Deseto mesto na svetu ostvario je naš ženski dvojac Nataša Zarić, Jovana Arsić, na Svetskom kupu, koji je u nedelju, 24. juna 2018, završen u Austriji. S rezultatom 7:28.49 prošle...

EKIPNI POBEDNICI VOJVODINA OPEN 2018!

01 jul 2018

Rang lista 56. internacionalne regate „Vojvodina Open“ EKIPNI POBEDNICI VOJVODINA OPEN 2018! 10 zlatnih medalja za Zvezdu! Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Sunday, 1 July 2018

Juniorski tim na Fisa Rowing Kamp i SP, Račice, Češka

02 avgust 2018

Naš juniorski tim sa trenerom Tomićem trenira u elitnom FISA Rowing Camp o trošku Svetske veslačke federacije. Otišli muški dubl Slavko Savić, Boris Dimitrijević/, ženski dvojac /Iva Lazić, Minja Vizi/...koji...

Saradnja sa klubom Chiemsee iz Nemačke

02 avgust 2018

U okviru svoje ture do Crnog mora, veslači Chiemsee kluba iz Nemačke, kao završnu tačku ovogodišnje etape izabrali su...Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Friday, 3 August 2018

Kontinuitet nastupa na najvećim i najznačajnijim takmičenjima

03 avgust 2018

Milica Slijepčević i Dule Slavnić, Veslači Crvene zvezde nastavljaju sa kontinuitetom nastupa na najvećim i najznačajnijim takmičenjima ove sezone. Posle Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine, u poljskom Poznaju,...

Klupske vesti

03 avgust 2018

Veslači Crvene zvezde nastavljaju sa kontinuitetom nastupa na najvećim i najznačajnijim takmičenjima ove sezone. Posle Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine, u poljskom Poznaju, gde su boje našeg kluba...

Exellence

03 avgust 2018

Danas su nasi veslaci prisustvovali prvom sastanku i predavanju OVEP-a (Olympic Values Education Program), organizovanom od strane Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta. Na ovom sastanku su kroz igru i predavanje svim veslacima...

Svetsko prvenstvo za juniore, Račice, Češka

13 avgust 2018
Svetsko prvenstvo za juniore, Račice, Češka

Na Svetskom juniorskom prvenstvu u veslanju, u Račicama (Češka), boje Srbije branili su veslači i veslačice Crvene zvezde, Slavko Savić, Boris Dimitrijević u dubl skulu i Minja Vizi i Iva...

Naše posade za međunarodna takmičenja u nastavku sezone

13 avgust 2018

Seniorska posada za nastup na Evropskom prvenstvu za seniore U23: 2X SMB - Dušan Slavnić (VKCZ), Igor Đerić (VKP). Juniorske posade Srbije (VKCZ) za Prvenstvo Balkana: 1. 2X JM -...

Besplatan letnji kamp BEOGRAD - ADA

21 avgust 2018
Besplatan letnji kamp BEOGRAD - ADA

​Po treći put u ovoj veslačkoj sezoni veslački klub ,,Crvena Zvezda-Beograd'' otvara svoje kapije i poziva svu zainteresovanu decu uzrasta 2002 godište i mlađi da dođu u besplatan veslački kampi...

Naši veslači na Prvenstvu Balkana 2018

24 avgust 2018
Naši veslači na Prvenstvu Balkana 2018

Srpski veslački tim otputovao u Plovdiv na Prvenstvo Balkana 2018! Poželimo sreću kadetskim i juniorskim posadama. Kadetske posade Srbije (veslači Crvene zvezde): 2X KM - Šavrljuga i Grbić; 2X KŽ...

Balkan Rowing Championship 2018

27 avgust 2018
Balkan Rowing Championship 2018

Na prvenstvu Balkana u Bugarskom gradu Plovdivu, reprezentacija Srbije osvojila 13 medalja, od kojih su veslači i veslačice Crvene zvezde, koji su činili deo reprezetativnih posada, osvojili ukupno 7 medalja,...

Treće kolo Astra lige

28 avgust 2018

Trka galija početnika: 1.mesto: Oliver Babić, Ilija Čvorić, Jakov Ivanović, Nikolaj Madžarov, Jovan Ivančev, Matija... Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Tuesday, 28 August 2018

Čestitamo Dušanu Slavniću na evropskoj bronzi!

02 septembar 2018

Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Sunday, 2 September 2018

Crvena zvezda je ovogodišnji pobednik Kupa Srbije!

05 septembar 2018

To je ukupan rezultat Kupa Srbije 2018. u kom se, od ove godine, proglašavaju ukupni pobednici u kadetskoj konkurenciji. Pobedniči pehar će Crvenoj zvezdi biti uručen za vreme Prvenstva Srbije. ...

ISTORIJSKI USPEH VESLAČA ZVEZDE

12 septembar 2018

Od pionira do seniora, crveno-beli "pokupili" prva mesta u Srbiji   Ovogodišnje prvenstvo Srbije je prvo u istoriji za koje je predviđeno bodovanje po olimpijskom modelu. Brojale su se medalje...

Veslači Zvezde dobili veliko priznanje crveno-bele porodice

28 septembar 2018

"NAŠ ŠAMPION" Veslači Zvezde dobili veliko priznanje crveno-bele porodice Sportsko društvo Crvena zvezda organizovalo je prijem i koktel povodom istorijskog uspeha, osvajanja šampionske titule Veslačkog kluba Crvena zvezda. Tom prilikom...

U poseti pokrovitelju

02 oktobar 2018

Veslači, treneri, članovi i prijatelji Veslačkog kluba Crvena zvezda su bili u poseti svom pokrovitelju, prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću i princezi Katarini. Zato sto smo ukupni prvaci Srbije u veslanju 2018...

Novosadska daljinska regata 2018

14 oktobar 2018
Novosadska daljinska regata 2018

Na poslednjem zvaničnom takmičenju u ovoj sezoni, Daljinskoj regati održanoj ove subote u Novom Sadu, naš klub je nastupio sa dve posade, četvercem skul pionira i četvercem skul kadeta. Kadeti...

Youth Coaches Conference

18 oktobar 2018

Zvezdini treneri Miloš Čudić i Miloš Tomić će učestvovati na Youth Coaches Conference u Snagovu, Rumunija (od 1. do 4. novembra). Posle izvanredne sezone ovo će im biti prilika da...

Zvezda na evropskoj nedelji sporta

19 oktobar 2018

Naši treneri Miloš Tomić i Igor Lončar pomagali su brojnim posetiocima da naprave prve zaveslaje na veslačkim ergometrima i da se upoznaju sa veslanjem. Događaju su prisustvovali  i ministar omladine i...

Regata "Princ Stefan"

22 oktobar 2018
Regata "Princ Stefan"

Astra liga je klupska liga predviđena za članove Kluba od najmlađih do najstarijih. To je novitet u veslačkom sportu koji je do skoro bio rezervisan samo za vrhunsko, reprezentativno veslanje....

Postani šampion

22 oktobar 2018

Upis je u toku! Vlada 063 269 410 i Pera 063 457 274 Termin 1 Sreda od 11 i od 15 / Wednesday Subota i nedelja od 11 i od...

2018 Youth Coaches Conference

09 novembar 2018

Nasi treneri na svetskoj konferenciji trenera @miraclerowing @redstarrowing #worlrowing #youthcoachingconference2018 #youthrowing #rowingcoaches @ Lake Snagov Posted by Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd on Thursday, 8 November 2018