VKCZ
  • Sportsko veslanje predstavlja pogon deplasmanskog čamca, sa ili bez kormilara, čije se kretanje zasniva na fizičkoj snazi jednog ili više veslača, koji koriste vesla po principu proste poluge drugog reda i sede okrenuti leđima u odnosu na pravac kretanja čamca.
  • Veslanje na ergometrima ili u veslaoni, koja simulira veslanje u čamcu, takođe se smatra sportskim veslanjem.
  • Veslačka regata je sportsko takmičenje, koje se sastoji od jedne ili više disciplina podeljenih na određen broj trka za jednu ili više klasa čamaca, dok su veslači podeljeni na različite kategorije prema polu, starosti ili težini.

Ergometar je najbolja trenažna sprava za veslače. Koristi se kako za trening, tako i za merenje izdržljivosti i energestskog kapaciteta veslača u trenutku testiranja. Rezultat na ergometru kategoriše se od težine veslača i za svaku težinu i kategoriju postoje norme.
 
Testiranja se obično rade na 6km i na 2km.
Test na 6km ze sprovodi obično u zimskom periodu i za starije kategorije, a 2 km pred početak veslačke sezone, i za mlađe kategorije.
Postoje i druge vrste testova na ergometru, što zavisi od trenera (6x500m sa 1 min pauze, 60min max na tempu 20, itd.).

Postoji velika korelacija između rezultata na ergometru i rezultata na vodi. Ona je toliko visoka da većina trenera uzima rezultat ergo testa kao kriterijum za status veslača.

Ergometrijada

Ergometrijada je Prvesnstvo države u zatvorenom i prvo zvanično veslačko takmičenje na početku svake veslačke sezone. Na PrvenstvU Srbije na ergometrima se za titule državnih prvaka svake godine takmiči gotovo 500 takmičara i takmičarki. 

Državno prvenstvo je u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj, kao i u konkurenciji veterana i studenta. Simulira se razdaljina od 2000m (olimpijsko veslanje) s tim što je za mlađe kategorije 1000m i prave se kombinacije dubl i četverac. 

Pin It on Pinterest