VKCZ

Jubileji, klupska Slava, krštenja novih čamaca, donatorska druženja

Rezultati koje je Klub postigao tokom duge istorije su: preko 120 titula, od svetskih prvenstava do prvenstva države u svim kategorijama. Kroz Klub su prošle hiljade devojaka i mladića, odgajane generacije a danas se na Klubu možete baviti takmičarskim veslanjem, ali i drugim sportovima i aktivnostima.

Klub je od 1928. pod patronatom kraljice Marije a danas pod patronatom NJKV Aleksandra Karađorđevića.

95. godina VK Crvena zvezda Beograd i krštenje novog osmerca „Kraljica Marija“

93. rođendan veslačkog kluba i 70 godina od osnivanja VK Crvena Zvezda – Beograd

U subotu, 06. juna 2015. godine proslavili smo rođendan veslačkog kluba, bronzanu medalju na evropskom prvenstvu za juniore i da kupimo osmerac našim mladim veslačima.

90 godina Kluba 6. juna 2012. godine

Vrednosti koje traju: slavimo 90 godina VK Crvena zvezda – Beograd

Klub je osnovan 6. juna 1922. kao Veslački klub Beograd a nastavio je život kao VK Crvena Zvezda – Beograd jedan od sedam Klubova osnivača sportskog društva Crvena Zvezda.

Ko je gledao domaći film „Bal na vodi“, zna šta znači trenirati veslanje u klubu Crvena zvezda. Četvorici mladića to su koristili, jer su uspeli u čamcu preko Jadrana da dođu do Italije i pobegnu od komunizma. Priča o sukobu urbanog Beograda, koga su predstavljali ti mladi momci, što slušaju džez i nose farmerke i nove vlasti oličene u veslaču Partizana, koji dolazi „iz daleka“ , s tetovažama Lenjina i Staljina i verom da je krajnji domet kulture Kozaračko kolo, smeštena je upravo u Veslački klub Crvena Zvezda.

Iako je Zvezda osnovana tek 1945, Zvezdaši su nastavili utabanom stazom VK „Beograd“, koji je 1921. godine osnovala kraljica Marija Karađorđević. Ta činjenica objašnjava i prisustvo prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića na rođendanskoj proslavi. Princ Aleksandar, koji je ujedno pokrovitelj kluba, došao je na Adu u pratnji Dragoslava Karvana, predsednika VK Crvena zvezda. NJega su duž staze, kojom je prošao, u „stavu mirno“ dočekali mladi Zvezdini veslači.

Princ je najpre obišao prostorije u zgradi koju je podigla njegova baba kraljica Marija i tom prilikom svečano otvorio „Kraljevsku sobu“ gde će u budućnosti zasedati Upravni odbor ovog kluba. U „Sobi slavnih“, kako se još naziva ova konferencijska sala nalaze se slike kraljevske loze Karađorđevića, a pored njih su i fotografije princa Aleksandra sa kraljevima Švedske i Španije, sa sultanom od Bruneja, Nelsonom Mendelom, ruskim patrijarhom Aleksejem Drugim, kao i Vladimirom Putinom.

Klupska slava “Sveti Nikola”

Pin It on Pinterest