VKCZ

Regata u Atini za kraj priprema

Regata u Atini za kraj priprema
25 Feb

Kandidati za sastav seniorske veslačke reprezentacije Srbije učešćem na regati u Atini stavili tačku na dvonedeljne pripreme u ovom gradu.

Kandidati za sastav seniorskih veslačkih reprezentacija Srbije odradili su dvonedeljne pripreme u Atini. U glavnom gradu Grčke boravili su veslači Miloš Vasić, Martin Mačković, Aleksandar Filipović, Aleksandar Beđik, Dušan Slavnić i Veselin Savić, te veslačice Jovana Arsić, Milica Vodogaz i Ivana Filipović, koja još uvek nije u punom veslačkom treningu zbog povrede leđa. U smiraju priprema svi osim Filipovećeve, učestvovali su na jakoj regati u Atini na kojoj su, pored našeg predstavnika, učešće uzeli i kompletna litvanska i turska reprezentacija, mnogobrojni reprezentativci Grčke, koji su nastupali pod klupskim obeležjima, kao i pojedini reprezentativci Rusije, Letonije i Moldavije.

Naš Dušan Slavnić se do polufinala probio drugim mestom u trećoj grupi kvalifikacija, a u okršaju za A finale bio je peti, tako da je otišao u B finale.

U ženskom skifu Jovana Arsić je zauzela drugo mesto u ukupnom plasmanu iza Litvanke Milde Valkukaite, osvajačice zlata u dubl skulu lane na Svetskom prvenstvu u Plovdivu. Arisćeva je do A finala stigla pobedama u četvrtoj grupi kvalifikacija, a potom i u polufinalu. 

Drugog dana regate, za koji su finalne grupe određivane na osnovu rezultata prvog dana, Slavnić je zauzeo drugo mesto u B finalu. Arsićeva je bila druga u A finalu ženskog skifa, dok je s vremenom 6:06.10 četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić pobedio u trci u kojoj su se takmičili i četverci za mlađe seniore i dubl skulovi i koji je oba dana bio bez premca.

Koordinator programa za žensko veslanje Dušan Kovačević bio je zadovoljan nastupom dve naše reprezentativke na regati u Atini.Regata u glavnom gradu Grčke bila je izuzetno jaka budući da je nastupio veliki broj veslačica najvišeg svetskog ranga, uključujući i svetske prvakinje u dubl skulu, Litvanke Valkiukaite i Adomavikiute. U takvoj konkurenciji Arsićeva je bila na izuzetno visokom nivou izgubiši samo od Valkiukaite. Na taj način naša reprezentativka je najavila da ima kvalitet za svetsku elitu i da sa velikim optimizmom možemo da nastavimo da sprovodimo novi ciklus priprema. Ovom prilikom moram da napomenem značaj uključenja u rad Italijana Đovanija Postiljonea. Plodovi te saradnje već su više nego očigledni. U slučaju Arsićeve Postiljone je za kratko vreme složio kockice u mozaik, dodao neke koje su nedostajale. Mnogo je poboljšala tehniku, ali i promenila odnos i razumevanje pri spovođenju programa. Rezultati su već stigli, ali ovo je tek prva etapa i snažno idemo dalje. I Vodogaz je iznenadala tim pre što je takoreći debitant u reprezentaciji. Iako nije mlada po godinama ima skroman veslački staž ali je uprkos tome postigla izuzetno dobre rezultate u Atini pobedivši neke mnogo iskusnije veslačice. U svakom slučaju kada nam se pridruži Ivana Filipović, koja zbog povrede leđa još nije u punom veslačkom treningu, postojaće lepa mogućnost da u ženskoj reprezentaciji imamo par veslačica koje mogu da se ravnopravno nose sa izuzetnom konkurencijom na najvećoj svetskoj sceni – istakao je Kovačević.

Pin It on Pinterest