Свечана академија Веслачког клуба Црвена звезда Београд

Свечана академија Веслачког клуба Црвена звезда Београд
14 Dec

На Свечаној академији Веслачког клуба Црвена звезда представљена је стогодишња традиција веслања од оснивања ВК Београд 6. Јуна 1922. до 5. Марта 1945. године, када клуб постаје један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда и мења име у Веслачки клуб Црвена звезда које са поносом носи. 

Од оснивања до данас, Клуб није имао ниједан дан одмора; веслало се у миру, веслало се у рату – у репрезентацијама Краљевине СХС, Краљевине Југославије, ФНРЈ, СФРЈ, СР Југославије, Србије и Црне Горе и Републике Србије, на eвропским и светским првенствима и олимпијским играма. Освојено је десетине медаља на светским и европским првенствима, Клуб је редовно имао такмичаре на Олимпијским играма и изнедрио је стотине репрезентативаца и врхунских спортиста.

Чланови Клуба били су многи угледни Београђани, међу којима Андра Жежељ, Иво Андрић, Милош Црњански, многи наши веслачи студирају или су завршили елитне универзитете широм света и данас се налазе на водећим позицијама у друштву.

У тих 100 година чланови Клуба су делили судбину свог народа и писали историју Београда и Србије: подигли /и више пута обновили/ зграду на Ади Циганлији, дочекали краљицу Марију на њеном доласку на венчање са краљем Александром од када је Клуб под патронатом краљевске породице Карађорђевић; преживели бомбардовање савезника када је пола зграде оштећено а чамци уништени у експлозији; чувена је веслачка постава четверца Мачори по којој је снимљен култни филм Бал на води; Клуб је и званична наставна база Факултета физичке културе – ДИФ-а. 

Почетком 21. века реконструисана је зграда Клуба (био је „сојеница“), а уз Клуб изграђени су спортски објекти, терени, балон за фудбал, спа и фитес центар и модерна ергометрана.

Гостима су се обратили Председник Скупштине Спортског друштва Црвена звезда, г. Стојан Вујко и представници Веслачког клуба Црвена звезда, г. Милош Томић, Председник ВК Црвена звезда, Владан Ковачевић, председник УО ВК Црвена звезда, и Душан Ковачевић, спортски директор ВК Црвена звезда. 

Приказан је документарни филм: „100 година весламо“ /12 минута/.

Небројени су пријатељи и донатори Клуба, некадашњи веслачи, родитељи, управа, тренери, администрација који несебично помажу средствима, набавком опреме и знањем и којима се овом Свечаном академијом од срца захваљујемо.

Pin It on Pinterest