IN MEMORIAM Veselin Vučićević (1947-2023)

25 Mar

Napustila nas je veslačka legenda, Veselin Vučićević. Njegovim odlaskom veslački svet, ali i ostali, su izgubili ne samo posvećenog trenera i velikog stručnjaka, već i brižnog i dobrog čoveka koji je bio primer istrajnosti čak i u najtežim vremenima.

Vesa je rođen 6. februara 1947. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole u Zrenjaninu, upisuje Višu trenersku školu u Osijeku, a zatim počinje da se bavi servisiranjem bele tehnike. Koliko je bio vredan i radan govori činjenica da se uporedo bavio veslanjem – i kao reprezentativac, a kasnije i kao trener. Svoju trenersku karijeru je započeo u veslačkom klubu Begej iz Zrenjanina i tu osvaja prve medalje, a postaje i selektor naše nacionalne reprezentacije. Najveći nacionalni uspeh je ostvario sa našim najuspešnijim veslačem, Miloradom Stanulovim, koji se okitio medaljama sa Olimpijskih igara u Moskvi i Los Anđelesu kao i svetskom bronzom.

U vremenu kada su mnogi odustajali pritisnuti inflacijom i ratnim okolnostima, 1995. godine osniva svoj veslački klub Zreneks. Njegovi veslači i veslačice su vredno trenirali, motivisani njegovom posvećenošću, ali i energijom koja je bila zarazna, te su se uspešno predstavljali u finalima svetskih i evropskih prvenstava, kao i na internacionalnim regatama, a posebno treba istaći uspeh kada su postali ekipni šampioni Srbije. Vesa postaje dobitnik i nagrade za životno delo Sportskog saveza Zrenjanina.

Ogroman je uticaj imao na mlađe generacije kojima je preneo ljubav ka veslanju, ali i usadio najbolje vrednosti koje neko može da poseduje. Disciplina, požrtvovanost i želja su bile njegov pokretač i svaki veslač koji je imao tu sreću da radi sa Vesom je to osetio.
Vesin klub Zreneks i VK Crvena zvezda su imali sjajnu saradnju. Neki od najboljih veslača su, posle Zreneksa, svoju karijeru upravo nastavili u Zvezdi, poput Predraga Lackova, Milovana Antonovića, Jovane Arsić, Bojana Krdžića ali i Miloša Čudića, koji je danas trener u našoj Zvezdi.

Veso, hvala ti na nemerljivom doprinos srpskom veslanju i na neizbrisivom tragu koji si ostavio. Neka ti je večna slava!

Pin It on Pinterest